Uitdaging

Wil je met je leerlingen (2° tot en met 4° leerjaar) dit schooljaar ook aan STEM doen, dan biedt de hogeschool VIVES om deel te nemen aan de FIRST® LEGO® League Explore. Werk in de klas met verschillende groepjes en één ervan kan deelnemen aan de expo. Deze expo gaat door te VIVES Kortrijk, studiegebied IWT, Doorniksesteenweg 145 – 8500 Kortrijk. De datum staat nog niet vast.

Tijdens zo’n expo presenteert het groepje van max 6 leerlingen hun LEGO realisatie met één bewegend onderdeel. Een poster ondersteunt de presentatie. Tijdens de expo zal een jury de verschillende realisaties (model) vergelijken.

Het jaarthema van FIRST® LEGO® League Explore is Play Makers: “Hoe zorgen we ervoor dat iedereen kan spelen en sporten?”

Overal om ons heen zijn er mogelijkheden om te spelen. In de PLAYMAKERS uitdaging zal de creativiteit van jonge kinderen onze speelruimtes veranderen. Welke activiteiten kunnen we doen in die ruimtes? Hoe kunnen de spellen en de plaatsen waar we spelen veranderen om de mensen die spelen of de materialen die we gebruiken te weerspiegelen?

Dit seizoen zullen de deelnemers van FIRST LEGO League Discover en Explore hun natuurlijke nieuwsgierigheid, kritisch denkvermogen en verbeelding gebruiken om te onderzoeken hoe toekomstige speelruimtes eruit zullen zien. Onder begeleiding van volwassen begeleiders werken de kinderen samen om leuke technische uitdagingen op te lossen en modellen te bouwen met behulp van LEGO®️ onderdelen, waarbij ze leervaardigheden,  zelfvertrouwen en teamworkvaardigheden opdoen.

Zijn jullie klaar om te spelen?

Een ondersteunende handleiding wordt verkregen bij inschrijving.


Poster

Door het maken van een ‘LAAT ZIEN’ poster kunnen de kinderen hun onderzoek en ontdekkingstocht binnen de wereld van de Challenge laten zien. Het is een mogelijkheid om te laten zien wat ze hebben geleerd, welk onderwerp ze hebben gekozen en waarom en hoe ze het gekozen onderwerp hebben kunnen verbeteren, uitwerken of oplossen. De creativiteit van de kinderen wordt geprikkeld door de manier waarop ze de ‘LAAT ZIEN’ poster ontwerpen en hoe zij de informatie en oplossing van hun onderzoek delen met anderen.

De ‘LAAT ZIEN’ poster bestaat in elk geval uit:

  • De teamnaam en informatie over het team.
  • Het onderzochte onderdeel.
  • Specifieke onderdelen die vermeld worden in de Challenge.

Afmetingen van de ‘LAAT ZIEN’ poster zijn voor een papieren vel, of voor een in drie delen gevouwen kartonnen vel, vrij te kiezen. Tijdens een regionale ‘EXPO’ kun je de poster delen met andere teams en bezoekers. Elk team heeft een beperkte ruimte om haar werk te tonen, zorg er dus voor dat je goed op de hoogte bent van de maximale afmetingen die voor de EXPO, die jullie gaan bezoeken, geldt.


Model

Het tweede onderdeel van de Challenge zorgt ervoor dat de kinderen de handen uit de mouwen moeten steken. Dit is waar het team een model maakt van het onderzoek dat zij hebben uitgevoerd. Het model moet tenminste één bewegend onderdeel bezitten dat geprogrammeerd is met de WeDo Smarthub.

Het model dient gemaakt te worden op een onderplaat en er dient gebruikt gemaakt te worden van LEGO onderdelen. Alle soorten LEGO zijn toegestaan, behalve LEGO DUPLO en de NXT-, RCX of EV3 steen. Het is verboden om stenen te veranderen (bijvoorbeeld schilderen, plakken, etc).

Een belangrijk onderdeel van het model is dat teams gebruik moeten maken van ‘eenvoudige machines’ of bewegende onderdelen in het ontwerp. Teams moeten een gemotoriseerd model gebruiken. Hiervoor maken ze gebruik van LEGO WeDo®.


WeDo 2.0 documenten ter ondersteuning van de leraar in de klas. Klik op het item op het PDF-document te openen: