FIRST® LEGO LEAGUE

    

Home Project Inschrijven Foto's
 

PROJECT

In de wondere wereld van LEGO® is geen plan te spectaculair. Hetzelfde geldt voor de FIRST® LEGO® League, een wedstrijd waarin jaarlijks meer dan 200.000 jongeren van overal ter wereld het hoofd bieden aan de maatschappelijke uitdagingen van morgen. Elk team dat deelneemt aan de wedstrijd moet een reeks opdrachten uitvoeren die elk jaar een ander thema meekrijgen. Bij het uitwerken van de opdrachten zijn alle ideeën welkom, de gekste eerst. Want met behulp van creatieve technologie en een flinke portie wetenschap is alles mogelijk!

Jongeren van de derde graad lager onderwijs en de eerste graad secundair onderwijs vormen een team met ongeveer 4 à 10 deelnemers met een leerkracht of ouder als centrale coach. De eerste uitdaging die ze als team aangaan: de regiofinale eind november. Daar kunnen de teams een felbegeerde plaats veroveren in de Beneluxfinale. De regiofinale van de First Lego League Junior vind plaats eind november 2017 op verschillende locaties (zie pagina Inschrijven).

De FIRST LEGO® League Junior is een hands-on programma speciaal ontwikkeld om de nieuwsgierigheid en creativiteit van jonge leerlingen om te zetten in een ontdekkingsreis naar hoe zij de wereld rondom hen kunnen verbeteren.

De uitdaging. Bij deze editie is het thema "Aqua Adventure". Ieder jaar presenteert de FIRST LEGO® League Junior een nieuwe uitdaging om de creativiteit van jonge leerlingen te stimuleren. Tijdens het verkennen van dit alledaagse thema maken de teams van maximaal 6 leerlingen gebruik van bouwkundige basisconcepten om een model van LEGO onderdelen te bouwen. Ook kunnen de leerlingen gebruik maken van LEGO® Education WeDo om de basisprincipes van programmeren te leren. Daarnaast leren de leerlingen om hun werk te documenteren in het techneutenschrift en te delen wat zij geleerd hebben op hun ‘Laat Zien’ Poster. Tijdens deze uitdaging werken de leerlingen volgens de FIRST LEGO League Jr. Core Values, zoals sportiviteit, samenwerking en respect hebben voor elkaar.

Raak op stoom voor het FIRST® LEGO® League Jr. 2017/2018 seizoen. Tijdens het AQUA ADVENTURESM seizoen, navigeren meer dan 40,000 kinderen door de onbekende wateren van deze belangrijke voorziening. Ontdek waar het water dat jullie dagelijks gebruiken vandaan komt en wat er onderweg mee gebeurt. Waar zal deze reis jullie naartoe voeren?

Door het maken van een poster kunnen de leerlingen hun onderzoek en ontdekkingstocht binnen de wereld van de Challenge laten zien. Het is een mogelijkheid om te tonen wat ze hebben geleerd, welk onderwerp ze hebben gekozen en waarom en hoe ze het gekozen onderwerp hebben kunnen verbeteren, uitwerken of oplossen. De creativiteit van de leerlingen wordt geprikkeld door de manier waarop ze de ‘LAAT ZIEN’ poster ontwerpen en hoe zij de informatie en oplossing van hun onderzoek delen met anderen. De poster bestaat uit: (1) De teamnaam en informatie over het team. (2) Het onderzochte onderdeel. (3) Het proces die van de STEAM principes werden toegepast. (4) Specifieke onderdelen die vermeld worden in de Challenge.

Afmetingen van de ‘LAAT ZIEN’ poster zijn voor een papieren vel, 55 x 70 cm, of voor een in drie delen gevouwen kartonnen vel, 90 x 120 cm. Tijdens een regionale ‘EXPO’ kun je de poster delen met andere teams en bezoekers. Elk team heeft een beperkte ruimte om haar werk te tonen, zorg er dus voor dat je goed op de hoogte bent van de maximale afmetingen die voor de EXPO, die jullie gaan bezoeken, geldt.

 

Vriendschap, samenwerking en sportiviteit vormen de core values of kernwaarden van de FIRST® LEGO® League. Deze zijn voor de jury minstens even belangrijk als jullie technische talenten.

  • Wij zijn een team.
  • Met hulp van onze coaches en mentoren doen wij het werk om oplossingen te vinden.
  • We zijn ons ervan bewust dat onze coaches en mentoren niet alles weten. We leren samen.
  • We respecteren het principe van een vriendschappelijke competitie.
  • Wat we ontdekken is belangrijker dan wat we winnen.
  • We delen onze ervaringen met anderen.
  • We laten Gracious Professionalism™ (sportiviteit) zien in alles wat we doen: als "Gracious Professionals" strijden jullie tegen PROBLEMEN, maar behandelen MENSEN met vriendelijkheid en respect. Dit geldt zowel voor leden van je eigen team als daarbuiten. Je bouwt voort op de ideeën van anderen, in plaats van deze te verwerpen of tegen te werken.
  • We hebben plezier!