Junior FIRST® LEGO LEAGUE

  

Home Uitdaging Bijscholing Praktisch Foto's FAQ Inschrijving
 

Wil je met je leerlingen (2° tot en met 4° leerjaar) dit schooljaar ook aan STEM doen, dan biedt de hogeschool VIVES ism de provincie West-Vlaanderen om gratis deel te nemen aan de Junior First LEGO League (JrFLL). Werk in de klas met verschillende groepjes en één ervan kan deelnemen aan een expo. Deze expo’s gaan op 5 verschillende locaties door in de provincie.

Tijdens zo'n expo presenteert het groepje van max 6 leerlingen hun LEGO realisatie met één bewegend onderdeel. Een poster ondersteunt de presentatie. Tijdens de expo zal een jury de verschillende realisaties (model) vergelijken.

Ter voorbereiding op deze expo’s, biedt VIVES op de 5 locaties gratis opleidingen voor de leerkrachten. Voor de deelname aan de expo en het werken in de klas kunnen er gratis sets met LEGO-WeDo's en iPad's uitgeleend worden.

Het jaarthema van junior First LEGO League is Aqua Adventure: "Ontdek waar het water dat jullie dagelijks gebruiken vandaan komt en wat er onderweg mee gebeurt. Waar zal deze reis jullie naartoe voeren?"

Een ondersteunende handleiding wordt verkregen bij inschrijving.

   Poster

Door het maken van een ‘LAAT ZIEN’ poster kunnen de kinderen hun onderzoek en ontdekkingstocht binnen de wereld van de Challenge laten zien. Het is een mogelijkheid om te laten zien wat ze hebben geleerd, welk onderwerp ze hebben gekozen en waarom en hoe ze het gekozen onderwerp hebben kunnen verbeteren, uitwerken of oplossen. De creativiteit van de kinderen wordt geprikkeld door de manier waarop ze de ‘LAAT ZIEN’ poster ontwerpen en hoe zij de informatie en oplossing van hun onderzoek delen met anderen.

De ‘LAAT ZIEN’ poster bestaat in elk geval uit:

  • De teamnaam en informatie over het team.

  • Het onderzochte onderdeel.

  • Specifieke onderdelen die vermeld worden in de Challenge.

Afmetingen van de ‘LAAT ZIEN’ poster zijn voor een papieren vel, 55 x 70 cm, of voor een in drie delen gevouwen kartonnen vel, 90 x 120 cm. Tijdens een regionale ‘EXPO’ kun je de poster delen met andere teams en bezoekers. Elk team heeft een beperkte ruimte om haar werk te tonen, zorg er dus voor dat je goed op de hoogte bent van de maximale afmetingen die voor de EXPO, die jullie gaan bezoeken, geldt.

 

   Model

 

Het tweede onderdeel van de Challenge zorgt ervoor dat de kinderen de handen uit de mouwen moeten steken. Dit is waar het team een model maakt van het onderzoek dat zij hebben uitgevoerd. Het model moet tenminste één bewegend onderdeel bezitten.

Het model dient gemaakt te worden op een 35 x 35 cm onderplaat en er dient gebruikt gemaakt te worden van LEGO onderdelen. Alle soorten LEGO zijn toegestaan, behalve LEGO DUPLO en de NXT-, RCX of EV3 steen. Het is verboden om stenen te veranderen (bijvoorbeeld schilderen, plakken, etc).

Een belangrijk onderdeel van het model is dat teams gebruik moeten maken van ‘eenvoudige machines’ of bewegende onderdelen in het ontwerp. Teams moeten een gemotoriseerd model gebruiken. Hiervoor maken ze gebruik van LEGO WeDo®.

WeDo 2.0 documenten ter ondersteuning van de leraar in de klas. Klik op het item op het PDF-document te openen: